Домашният любимец е за цял живот, не само за празниците.

petforalife

Празниците са съвсем близо и отново много хора ще помислят за домашен любимец като идеален подарък за член от семейството или приятел.
Домашният любимец може да донесе прекрасни мигове в живота ни, но е важно да се има предвид, че „подаръкът“ е живо животно, чието благосъстояние е най-важно в случая. Имането на любимец изисква внимателно планиране, а не импулсивност. Преди да предприемете подобна стъпка, помислете и обсъдете следните ключови фактори:

1) Възраст на домашния любимец:
Младото животно изисква отдаденост и търпение, за което трябва да бъде подробно обяснено на новите стопани. Дните и нощите са по-дълги заради предизвикателствата в обучението, непозволеното дъвчене на вещите, драскането, хапенето, хленченето от страна на животното. От друга страна, отрасналите животни вече имат някакъв опит с обучението, напреднали са в него, знаят в повечето случаи, какво се очаква от тях и доста често зрелите животни просто се нагаждат идеално към семейството и условията им и двете страни са в абсолютната комфортна зона на взаимоотношения. Въпреки това, зрелите животни могат да имат и своите предизвикателства. Например липса на информация за миналото им, нерешени медицински проблеми, поведенчески особености.

2) Възраст на получателя:
Една животинка може да обогати битието на хората, но трябва задължително да имаме предвид живота на човека, комуто ще направим най-хубавия подарък. Когато подарявате на малки деца домашен любимец трябва да знаете, че децата не могат да поемат подобна отговорност и адекватните грижи за животното не са им по силите, затова родителите им трябва да са готови те да поемат всичко това. От друга страна, възрастните хора при контакт с животни получават другар, с когото да прекарват дните си, но могат да бъдат и до известна степен ограничени физически за тази отговорност, например заради медицински състояния.

3) Начин на живот на получателя:
„Успешен“ подарък домашен любимец означава припокриване на начина на живот на животното с начина на живот на получателя. Животните обикновено се нуждаят от ежедневни упражнения като отдушник на енергията, с която горят, но и за да се избегнат или намалят нежеланите поведенчески проблеми. Новият собственик, дори най-добронамереният и идеалният, ако е силно ангажиран и режимът му е силно натоварен, няма да успява да заделя достатъчно време за интеракции с любимеца си. От своя страна, по-възрастните хора няма да могат физически да отговорят на нуждите на животното да се упражнява. И като следствие ще имаме човек, който чувства вина и се самообвинява, че не осигурява най-доброто на животното, което допълнително затормозява съвместния живот, а у животното се появяват проблеми в поведението. Това е несправедливо, както към човека, така и към любимеца му.

4) Продължителност на живота:
Домашният любимец е отдаденост за целия живот. Средната продължителност на живот на домашните кучета е 8-16 години, при домашните котки е 13-17 години. През това време децата ни растат и напускат дома и често им е невъзможно да вземат животното със себе си. Възрастните хора, колкото и неприятно да говорим за това, ни напускат завинаги и оставят след себе си домашния си любимец.

5) Жилищна площ:
Домашните любимци се жуждаят от пространство за себе си за своите вещи. Пространство за игра, активности, място за усамотяване и пространство за легло, играчки, панички, катерушки. Имайте предвид, че има такси за кучета в жилищните сгради, в някои сгради не се допускат животни, а в някои жилища под наем ще има допълнително оскъпяване за собствениците, заради наличието на домашен любимец.

6) Бюджет и инвестиции:
В никакъв случай не подценявайте този фактор, когато мислите да подарите някому животно. Имайте предвид, че разходите за храна, играчки, ветеринарни грижи, обучение, поставяне на микрочип, ваксинации, обезпаразитяване и изобщо цялата профилактика, както и кастрацията не са никак малко перо в бюджета на едно семейство.

7) Планиране:
Настаняването в нова среда на животното може да отнеме време, както и адаптацията му. Не трябва да се прибързва, това не е загуба на време, това е периодът, в който се гради връзка, в който се транират животните и най-бързо учат, поставят се условията на съжителството, дефинират се очакванията. Това е изключително важен период и той не трябва да бъде подценяван изобщо. А често през празниците хората пътуват, имат планове, които изобщо не включват подобен ангажимент и адаптацията на животното към новата среда се проваля. Други хора през празниците са предимно свободни и могат да отделят повече преме само в този период. Ето затова е добре да обмислите, когато подарявате животно, дали това е най-добрият момент. Тряба да прецените и бъдещи събития, например ново бебе, планове за дълги пътувания, предстояща смяна на жилището. Все събития, които могат да влязат в конфликт с добавянето и на нов член на семейството, а именно домашен любмец. Най-малкото заради сериозната ангажираност покрай бебето или тоталното отсъствие заради пътуването.

8) Други домашни любимци:
Също като хората, не всички домашни любимци успяват да се разберат. Ако в семейството вече има животно, срещата с новото животно трябва да се случи преди то да бъде въведено в дома. Това е особено важно, когато сте мислили да дадете новото животно като изненада, възможно е да стане конфликт и подаръкът ви да бъде върнат.

Без значение кое време на годината е, една открита, честна дискусия между вас и всички замесени в плана ви да подарите животно, трябва да се проведе преди новият домашен любимец да бъде добавен в новото си семейство. Направете услуга и на получателя, и на животното, питайки преди да го подарите дали е желано наистина. Възможно е новият собственик просто да иска да направи дарение за приют за животни или да доброволства някак пак там, но не и да има животно и дома си. В същото време, завеждайки човека, комуто искате да подарите животно в приют, можете да му помогнете сам да избере своя приятел и то по време, което е идеално за него.
Просто казано домашният любимец е за цял живот, а не само за празниците.

®Sabrina Klepper, LVMT, University of Tennessee,
Veterinary team brief, NAVC