ЗАЩО Е ВАЖНА РЕХАБИЛИТАЦИЯТА

Познавате д-р Надежда Цурева. Днес тя ще ни разкаже за магнитотерапията и защо тя е толкова важна, кога можем да прибегнем към нея и кои са основните неща, които трябва да знаем, когато лекарите ни ни изработят рехабилитационен план.

Д-р Цурева, с какво може магнитотерапията да е полезна във ветеринарната медицина?

– С апарата за магнитотерапия може да се повлиява и подпомага лечението на редица остри и хронични заболявания като: бронхиална астма, бронхити, пневмонии и бронхоектазии, хипертонична болест, инфаркти на миокарда, атеросклероза и флебити, лумбосакрални радикулити и други плексити, гастрити и дуоденални язви, периартрити, ревматоидни артрити, състояния след фрактури на кости (независимо от наличието на метални остеосинтезни елементи), хирургични заболявания (постоперативни инфилтрати, гнойни рани, фистули), екземи, псориазис, уртикария, ринити и синузити.

След всички тези сложни думи и диагнози, може ли да се каже, че магнитотерапията може да се ползва профилактично и дали рехабилитацията като цяло може да замени лечението на болестите?

– Магнитотерапията като физиотерапевтична процедура не заменя нуждата от лечение на основния болестен процес, тя има само подпомагащо действие. Това което магнитите правят е стимулиране на трансмембранния транспорт на йони, активира клетъчния метаболизъм, засилва изхранването на тъканите, подобрява микроциркулацията. Това се постига с магнитно поле с различна честота, амплитуда и полярност.

д-р Надежда Цурева

Колко време трае една процедура и кога разбираме, че можем да спрем с тях?

– Приблизителното времетраене на една физиотерапевтична процедура е 30 мин. Желателно е да се прави 3-4 пъти седмично, в комбинация с адекватна терапия, до отшумяване на основния болестен процес.

– Кога пристъпваме към рехабилитация? Кога да я изискаме от лекарите на животното ни?

– Рехабилитацията обикновено се прилага извън острия период. Например, след поставяне на импланти в крайниците при остеосинтези, началото на рехабилитацията е най-рано 10 дена след намесата на хирурзите.

Когато водим животното на рехабилитация сами ли да идем или с помощник?

– Терапията изисква поне един човек, който да фиксира животното към магнита, а ако животното е по-буйно ще са необходими двама човека и един оператор на магнитния апарат.

– Казвате по-буйно животно. Означава ли това, че не всяко животно би могло да бъде подложено на терапия с магнит?

– Не всички животни са подходящи за магнитотерапия – буйни и агресивни животни биха довели до затруднение в изпълнението на терапията, неадекватна експозиция, съмнителен резултат и висок риск от повреда на апарата. В крайна сметка за всеки пациент сме длъжни да пробваме, но ако рехабилитацията е мъчение за всички – животно, собственик, лекар, то тогава тя няма да бъде изпълнена правилно, програмата по рехабилитацията ще се наруши чувствително и в крайна сметка всички ще са недоволни.

– В заключение, д-р Цурева, какви са предимствата на рехабилитацията и какви резултати цели тя?

– Рехабилитацията е изключителен метод, подпомагащ лечението на животни, страдащи от широк диапазон заболявания. Рехабилитацията е критично важна терапия, особено при травми и сложни остеосинтези. Без нея възстановителния период може да се проточи безкрайно дълго. С две думи – един добре изработен рехабилитационен план би спестил на любимеца ви много болка, протяжен възстановителен период и би довел по-лесно и бързо до очакваните ефекти от всяка една останала терапия. Всеки такъв план е специфичен за различните животни, за заболяванията, които имат и е изцяло съобразен с индивидуалните изисквания на пациента. И най-важното – след като имате изработен план за рехабилитация бъдете упорити и го следвайте до край. Ще бъдете изненадани от резултатите, това мога да ви обещая.

4 thoughts on “ЗАЩО Е ВАЖНА РЕХАБИЛИТАЦИЯТА

  1. Pingback: clipzui,clip zui,ClipZui,Clip Zui,clipzui.cc,www.clipzui.cc

  2. Pingback: พอตใช้แล้วทิ้ง

  3. Pingback: suicide bombing

  4. Pingback: ks quik

Comments are closed.