КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРЕЗ ЗИМАТА

Най-много зимата я обичат децата и кучетата. И наистина, няма по-голям купон от разходка с куче и дете в парка, когато всичко е покрито със сняг, а радостта от това да ги наблюдаваш как се въргалят в снега е в състояние да накара всеки скептик да забрави защо не обича зимата. Единствената разлика e, че децата обичат да се пързалят в снега и да се замерят със снежни топки, а другите да тичат в снега и да го ядат.

Има няколко основни правила, които е хубаво да спазвате, за да се радвате на този сезон, вместо да тичате по лекари.

На първо място не позволявайте на кучето да яде сняг. Често тази “забава” води до ларингити, че дори и до сериозни бронхити. Не забравяйте, че снега покрива земята, която е сериозно “обогатена” с боклуци и се е случвало покрай снежната порция кучето да поеме камъчета, а не е изключено и да погълне далеч по-опасни неща като стъкло.

Ако кучето Ви е късокосместо го обличайте, когато температурите вън паднат драстично. За радост вече има широк пазар за дрешки и разнообразието е невероятно. От палтенце с камъни Сваровски до пънкарски мотиви. Понякога обаче се увличаме и ще видите навлечени животини, когато вън времето не е чак толкова студено. Всяка една крайност в случая е вредна и води след себе си проблеми. Белодробни, кожни и ставни.

Внимавайте и с порязванията. Снежната покривка скрива отпадъците, както споменахме по-горе, и случаите на порязвания след снеговалеж нарастват драстично. В такъв момент е хубаво да превържете лапичката и да тичате при лекаря Ви за бърза помощ.

Зимата предполага употребата на антифриз. Когато го сипете в колата внимавайте къде хвърляте бутилката, защото антифризът е сладък и кучето Ви ще изгаря от желание да го ближе, а това води до изключително тежка бъбречна недостатъчност. Внимавайте и за другите кучета.

Не на последно място са и възпаленията на кожата на лапите. След разходка освен да измиете крачката от калта ги и подсушавайте. Измиването е важно освен от хигиенна гледна точка и защото през зимата се разпръскват сол, луга и химикали, за да се борим с ледовете. Те са доста агресивни и водят до тежки екземи. Подсушаването обаче е също толкова важно, защото не го ли направите кучето Ви ще се чувства така, както Вие, ако сложите на босите си крака мокри чорапи и ги оставите така няколко часа. Кожата се раздразва сериозно и се възпалява.

Не забравяйте да махнете снежните топки, които се образуват по козината на дългокосместите кучета също. Не само, защото така ще избегнете неприятните локви от стопен сняг, а и защото съсипват козината.

За Ваша радост травмите от падания и подхлъзвания не са типични за кучетата, така че внимавайте как ходите заради Вас самите, а и защото със счупен крак ще се лишите от купона в снега с Вашето куче.