Офталмология и Очна хирургия

Множество животни (кучета, котки, зайци, птици..) страдат от остри, хронични, вродени или придобити заболявания на очите, някои изискващи спешност. За нас е от съществена важност да се погрижим за комфорта и зрението на нашите пациенти.

За целта, ние от ветеринарни клиники „Добро Хрумване!“ разполагаме със съвременно офталмологично оборудване за диагностика, хирургия и лечение на очните заболявания. Нашите специалисти офталмолозид-р Еленкова и д-р Николова са винаги насреща и ще отделят необходимото време и внимание, за да направят пълен офталмологичен преглед на Вашия домашен любимец. Те ще отговорят на всичките Ви въпроси, след предварително записан час в клиниката ни в Борово на тел. 0896 604 836.

Ветеринарната офталмология се занимава с диагностициране на заболяванията на зрителния анализатор, процеса на тяхното протичане и лечение. Терапевтичните протоколи целят както зпазване на зрението на животното, така и създаване на максимален комфорт на пациента.

Често това се постига само с медикаменти, но в някои случаи се налагат и хирургични интервенции. Ветеринарномедицинската офталмология е дисциплина, силно зависеща както от уменията и метода на работа на очния лекар, така и от специализираната апаратура.

Ветеринарни клиники „Добро хрумване!“ разполагат с МОДЕРЕН ОПЕРАЦИОНЕН МИКРОСКОП, даващ възможност за прецизно извършване на всички хирургични интервенции на очите. Незаменим и основен уред , използван при всеки офталмологичен преглед при нас е СЛИТ ЛАМПАТА, която с подходящо увеличение и специфична светлина, дава възможност за извършване на биомикроскопия и изследване в детайл на предния очен сегмент. Това позволява на специалиста много точна преценка и интерпретация на структурата на роговицата, увеята, камерения ъгъл и лещата, което е от съществено значение за бързото и правилно поставяне на диагноза.

Част от диагностичните и терапевтични процедури предлагани от ветеринарни клиники „Добро хруване!“ са още:

– Изследване на проходимостта на слъзните канали и тяхното промиване, рентгенография с контраст на слъзни канали, хирургически процедури при обструкция, атрезия и др.
– Диагностика и лечение на заболявания на клепачите – оперативно коригиране на трихиазис- ентропиум (вгъване на клепачите навътре), коригиране на назални гънки причиняващи трихиаза, ектропиум (обръщане на клепачите навън), отстраняване на образувания и тумори от клепачите, премахване на ектопични мигли и дистрихиазис (неправилно разположени мигли), блефаропластика и други
– Оперативна обработка при изпадане на жлезата на третия клепач – cherry eye.
– Измерване на слъзната секреция чрез тест на Ширмер за отдифиренциране на сух кератоконюнктивит.

– Диагностика, хирургично и медикаметозно лечение на заболявания на роговицата – конюктивална пластика при дълбоки корнеални язви, десцементоцеле и перфорация на роговицата. Диагностика и медикаментозно лечение при неязвени кератити.
– Тонометрия – извършва се със специализиран уред ТonoVet (измерване на вътреочното налягане) за диагностика на глаукома.Медикаментозно и оперативно лечение на глаукома.
– Ехография на око при отлепване на ретината, луксация на лещата, неоплазии, ретробулбарни абсцеси и др.
– Микробиологично изследване на очен секрет и камерна течност, включващо широк спектър от локални и системни антибиотици.

-Оперативно лечение при очни травми, отстраняване на чужди тела от окото

-Директна и индиректна офталмоскопия след накапване на мидриатик за диагностика на вродени и придобити заболявания на ретината и очния нерв.
-Инжективно поставяне на медикаменти в очите, парацентези.
-Преглед под наркоза, ако е необходимо.
-Диагностика и лечение на увеит.

-Диагностика на дегенерация на ретината.
-Диагностика на очни заболявания при екзотични животни.

-Диагностика и терапия на генетични и породни заболявания.
-Диагностика по отношение на редица заразни, паразитни, метаболитни, недоимъчни, алергични, имуномедиирани и наследствени заболявания, в чийто синдром очните симптоми имат важно, а понякога и патогномично значение.

Кога вашият домашен любимец има нужда от специализирана офталмологична намеса? :

  • При промяна в поведението му – неувереност, дезориентация, закачане на очите с лапи, блъскане в предмети
  • При разлика в поведението привечер и на ярка светлина. Това може да е ранен индикатор за нарушено зрение.
  • При неуверено слизане по стълбите – куче, което върви неуверено надолу, но отлично се качва, е възможно да страда от нарушение на зрението.
  • При наличие на изтечения или ненормален вид на очите.
  • При дискомфорт в очите може да има и обща отпадналост (при глаукома), отказ от храна и много други.

Специализираните офталмологични прегледи се извършват в клиниката ни в кв.Борово на адрес ул. Подуево 10Б след предварително записване на час на телефон 0896 604 836.