ПОСЕЩЕНИЕТО ПРИ ЛЕКАР – КОШМАР ИЛИ РУТИНА ПРИ КОТКИТЕ


Посещението при вашия ветеринарен лекар, особено ако сте собственици на котка, може да се превърне в истински кошмар. Прочуванията сочат, че много хора не водят котките на лекар, защото това обикновено е съпроводено с истински мъчения за котката, но и за самия собственик. Винаги стопаните на котки пристигат в клиниката силно стресирани от преживяното ДО клиниката, притеснени са от чакането В клиниката и разбира се, стресът от това, че животното им не се чувства добре или не харесва профилактичните манипулации.

За котката нещата стоят не по-различно. Котката ви е ужасена, защото я слагате в кутията, с която я пренасяте всеки път до Онова ужасно място, клиниката. Ужасена е от шумовете на улицата, с които не е свикнала. Ужасена е от бръмченето на колата. Ужасена е от чакащите в чакалнята кучета. Ужасена е от всички онези миризми, говорещи й, че наоколо има адски много други животни.

Ето защо решихме да напишем този материал, за да намалим максимално стреса за животното и притеснените стопани.

На първо място никога не возете котката в колата свободна. Котката може да се изплаши и да се шмугне през вратата, а може и да реши да се скрие в краката ви, което ако шофирате не е никак добра идея. Представете си как спирате пред клиниката на вашия лекар и започвате битка с котката, за да я измъкнете от скривалището й под седалките. Това хем ще изплаши ужасно животното, хем ще притесни вас, а и вероятността да получите зловещи надрасквания по ръцете е огромна.

Изберете клетка, която може да се отваря отгоре или да се разделя на две части (горна и долна). Това е особено важно при по-нервни котки, които могат да бъдат дори прегледани без да излизат от убежището на клетката, като само й се махне капака.

Концентрирайте се върху удобните транспортни клетки и оставете на заден план модните и шикозните такива, които често са и доста скъпи.

Оставете клетката някъде из дома отворена. Така котката, ще я приеме като част от мебелировката, а много често котките избират клетката за скривалище, легло, хралупка.

Направете клетката уютно място за котката. Постарайте се да й е удобно вътре. За целта сложете вътре ваша дреха, с ваш аромат. А може и такава с аромат на самата котка. Ако се чудите, какво да изберете просто вземете малко парче плат и хубаво обтрийте лицето на котката. Особено частта около устата, ръбчетата на устните и очите. Така платът ще попие феромоните и ароматите на котката и тя ще възприеме клетката с плата в нея като безопасно и комфортно място. Можете да ползвате и синтетични феромони (Feliway spray), като тук особено важно е, след като напръскате парчето плат да не го давате на котката веднага. Изчакайте 30 минути, за да се изпари спирта от спрея. Иначе ще предизвикате истинско отвращение у котката. Сетете се как реагира на дезодорантите и парфюмите ви.

Не забравяйте, че котката ви може и да е болна, а и от страх често се изпускат. Затова добра идея е да вземете резервно парче плат, което да ползвате за пътуването към дома.

За да вкарате котката в клетката, в случай, че тя не влезе самостоятелно, я вземете спокойно, гушнете я и нежно а спуснете в клетката през отворения капак. А ако няма капак отгоре, разглобете клетката и пак така бавно и внимателно я положете в долната част, след което тихичко и без бързане и резки движения затворете. Ако все пак котката продължава да упорства, това не трябва да ви изнервя. Увийте котката в хавлиена кърпа, която можете да подготвите с аромати и феромони на животното, както описахме по-горе или със синтетични феромони, след което я положете в транспортната кутия. Не пробвайте да набутвате котката с все сили през малките отворчета отпред. Това ще е особено предизвикателство. И пак може да доведе до кървави сцени.

След като сте се справили с предизвикателството да настаните животното в клетката се постарайте да избягвате максимално шумовете и тресенето. Не затръшвайте входната врата. Ако слизате по стълби не тичайте. Ако пътувате с градски транспорт не позволявайте на хората да се кокорят на животното ви, както и да го ръчкат с пръсти в клетката. Помолете ги учтиво да не плашат животното с крясъци и възклицания. Винаги могат да се порадват на котката ви с усмивка и с тих тон. Не отваряйте клетката, за да имат достъп любопитните хора или за да видите как е животното. Това само ще е знак за котката да направи опит да офейка.

В случай, че пътувате с кола, подсигурете клетката с колани. Не оставяйте клетката свободно. Едно рязко спиране може да доведе до падане на клетката, което ще изплаши много животното.

В никакъв случай не пускайте силна музика и поне през това пътуване не крещете по другите шофьори. Карайте внимателно. Избягвайте (до колкото е възможно, разбира се) дупки. Говорете тихо и спокойно на котката. Тя ви чува, повярвайте ни. Някои котки биха оценили възможността да клюкарстват и да наблюдават, какво се случва, но много от тях ще оценят ако просто покриете кутията с плътен плат.

Въпреки, че това не е клетка, вижте как лесно да фиксирате кутията:

Когато вече сте в чакалнята, огледайте обстановката. Седнете най-далеч от кучетата. Отдалечете се и от истерични други котки. Намерете тихичко място. Ако клетката ви е в скута, поставете котката с лице към вас. В никакъв случай не “представяйте” котката си на други животни, особено шумните такива. Ако имате покривало не го махайте, докато сте в чакалнята. А ако има поставка за клетки я ползвайте.

Докато сте при лекаря го слушайте внимателно. Най-добре е да имате списък с въпросите, които искате да зададете, за да не пропуснете нещо. Когато сложите клетката на масата я отворете и дайте време на животното да свикне с новостите. Никога не грабвайте котката за врата, за да започнете да я измъквате с грубост. Почакайте. Котките са любопитни. Често се показват сами след минутки. Ако не, оставете лекарят да отвори горния капак на клетката и ако прецени да извади животното. След като котката е на масата, свалете клетката под масата, за да не й позволите да се шмугне бързо обратно. Никога не подвиквайте. Не правете резки движения. Не позволявайте на котката да се катери по вас. Това не е гушкане, а опит да се изкачи високо. Сваляйте я на масата и я успокоявайте с нежен глас.

И разбира се, спазвайте целия ред по пътя към дома.

Ако притежавате няколко котки е важно да имате предвид, че при прибирането у дома, особено след дълъг период на хоспитализация, е добра идея да сте внимателни. Оставете котката заедно с клетката за няколко минути. Вижте как ще реагира тя самата и другите ви котки. Ако всички са спокойни отворете котката и я оставете сама да излезе. В случай, че усетите напрежение в която и да е от котките, осигурете на прибралата се у дома отделно самостоятелно  помещение с вода, храна и тоалетна за поне 24 часа. Така тя ще попие домашните миризми отново и няма да плаши никой в дома ви.